I-gym


Dit project was onderdeel van mijn Master studie “Information Studies; Human Centered Multimedia” en heb ik uitgevoerd in groepsverband, samen met vier medestudenten. We mochten zelf als groep met een idee komen voor een Intelligent Interactief Systeem. Het was mijn idee om een systeem uit te denken wat mensen, die geen verstand hebben van sport maar toch naar de sportschool gaan, kan ondersteunen.

De populariteit van fitness en sport neemt namelijk toe. Helaas laten sportstatistieken zien dat hierdoor ook het aantal sportblessures oploopt. Hiervoor hebben wij een intelligent blessure preventiesysteem uitgedacht, welke op sportscholen kan worden geïmplementeerd. Het systeem, i-Gym, is speciaal ontworpen voor sportscholen met een klein aantal sportinstructeurs en kan het gebrek aan begeleiding gedeeltelijk compenseren. Het doel van i-Gym is het aantal blessures te verminderen en bewustzijn rondom het ontstaan van blessures te creëren.

Het systeem concentreert zich op de 5 meest voorkomende oorzaken van fitnessblessures. Deze oorzaken zijn: weinig tot niet opwarmen, te intens opwarmen, gecontra-indiceerde oefeningen doen, overtraining en onjuist uitgevoerde oefeningen.

i-Gym volgt de training van de gebruikers door trainingsgegevens te verzamelen van de reguliere gym sportmachines. Vrije oefeningen (bijvoorbeeld met dumbels) kunnen ook bijgehouden worden met behulp van een “smart-spiegel” die we hebben ontworpen. Het systeem coacht de gebruiker met behulp van een polsbandje. Dit polsbandje kan op verschillende manieren feedback geven tijdens de training en waarschuwt de gebruiker wanneer er zich blessuregevaren voordoen.

De poster geeft een globaal overzicht van het uitgedachte systeem en het bijbehorende uitgevoerde onderzoek. Bij interesse naar de paper waarin het gedetailleerde interactieontwerp en de technische systeembeschrijving worden uitgelegd, kunt u contact met mij opnemen.